Pages

Friday, June 10, 2011

Mari masak




PUDING KASTAD BERKUAH KOKTEL

Bahan-bahan:-

Untuk Kastad:-
·         200 gm tepung kastad
·         2 litre air
·         1/4 cawan gula
·         1/3 cawan susu sejat Ideal
Cara-Cara:-
Campurkan semua adunan kecuali susu sejat ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan sehingga kelihatan berkilat. Akhir sekali tuang susu sejat. Kacau-kacau sebentar hingga rata. (Jangan terlalu kental). Bolehlah dituang ke dalam loyang atau bekas-bekas kecil. Sejukkan.

Untuk Kuah:-
·         1 1/2 tin susu sejat Ideal
·         3/4 tin air
·         1 cawan gula
·         2 biji kuning telor - pukul sikit
·         1 sudu kecil esen vanila
·         2 helai daun pandan/perisa pandan
Cara-Cara:-

Campurkan semua dan masak hingga mendidih sekejap. Sejukkan.

Hiasan:-

Nenas dalam tin (yang bulat)
·         1 tin buah koktel
·         Buah ceri
·         Prune sunsweet

Cara Hidangan:-
Potong atau keluarkan kastad dari acuan. Tuangkan kuah dan tabur buahan koktel dan hiasan lain di atasnya. Tentunya sedap dimakan ketika sejuk kan...

No comments:

Post a Comment