PUDING KASTAD BERKUAH KOKTEL
Bahan-bahan:-
Bahan-bahan:-
Untuk Kastad:-
· 200 gm tepung kastad
· 2 litre air
· 1/4 cawan gula
· 1/3 cawan susu sejat Ideal
Cara-Cara:-
Campurkan semua adunan kecuali susu sejat ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan sehingga kelihatan berkilat. Akhir sekali tuang susu sejat. Kacau-kacau sebentar hingga rata. (Jangan terlalu kental). Bolehlah dituang ke dalam loyang atau bekas-bekas kecil. Sejukkan.
Untuk Kuah:-
· 1 1/2 tin susu sejat Ideal
· 3/4 tin air
· 1 cawan gula
· 2 biji kuning telor - pukul sikit
· 1 sudu kecil esen vanila
· 2 helai daun pandan/perisa pandan
Cara-Cara:-
Campurkan semua dan masak hingga mendidih sekejap. Sejukkan.
Hiasan:-
Nenas dalam tin (yang bulat)
Campurkan semua dan masak hingga mendidih sekejap. Sejukkan.
Hiasan:-
Nenas dalam tin (yang bulat)
· 1 tin buah koktel
· Buah ceri
· Prune sunsweet
Cara Hidangan:-
Potong atau keluarkan kastad dari acuan. Tuangkan kuah dan tabur buahan koktel dan hiasan lain di atasnya. Tentunya sedap dimakan ketika sejuk kan...
No comments:
Post a Comment